Blog Posts

Zašto je programiranje kul?

Živimo u digitalno razvijenom okruženju, u kojem programiranje ne predstavlja samo vještinu  koja nam je korisna i neophodna nego znanje koje nam je neophodno  kako bi održavali korak sa vremenom i prilikama koje nam se nude. Programiranje predstavlja kategoriju za koju se opredjeljuje sve veći broj djece i programiranje smatramo  kao novu pismenost. Programirati je više nego praktično. Može biti veoma zabavno za djecu koja vole da stvaraju nove stvari. Čak iako djeca u praksi ne vole igrati igrice jednostavno uživanje u stvaranju nečega može biti dovoljno da programiranje učini zabavnim.

Programiranje je usko povezano sa naukama kao što su matematika, engleski jezik tako da pored učenja programiranja  polaznici stiču vještine i iz drugih oblasti. Kao što je Latinski jezik svih doktora tako i Engleski je jezik programera. Programirati nije lako treba dosta strpljenja, vremena, truda. Programiranje podstiče dječiju upornost, logičko razmišljanje, kreativnost, radoznalost uz spoznaju da riješenje uvjek postoji. Rano upoznavanje sa programiranjem može u vašem djetetu probudi  interesovanje i za druge oblasti usko vezane sa programiranjem, informatikom i računarima uopšteno.

Sve je veća potreba da uključimo djecu i mlade u svijet programiranja, kako stvari funkcionišu u kodu, zajedno istražujemo ideje, zajedno razvijamo projekte na zanimljiv način jer ulaganje u njihovo znanje danas, znači ulaganje u budućnost. Programirati znači razmišljati. Programiranje nije bauk i nije nešto nedostižno. Programiranje je kao učenje novog stranog jezika od koga će učenici imati velike koristi u budućnosti. Djecu treba usmjeravati, da vrijeme koje provode za računarom iskorste na najbolji mogući način, kao što je edukacija, a ne samo na zabavu i igranje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.